ABOUT US

Innovative sports products and branding

Sportune is gespecialiseerd in het ontwerp, de ontwikkeling en de distributie van innovatieve producten voor de sportsector. Sportune ontwikkelt producten die in eigen beheer of in onderaanneming worden geproduceerd in België, Europa of in andere continenten.

Algemeen

Sportune onderscheidt zich vooral door de innovatiedrang op het vlak van producten maar ook op het vlak van service. We stellen ons op in een adviserende rol en stemmen onze dienstverlening voortdurend af op de vraag van de markt. Dit leidde onder andere tot een unieke dienstverlening voor bedrijven en merken onder de vorm van een op maat gemaakt B2B-programma (Brandwear.be). Onze klanten zijn sportclubs, organisatoren van sportevenementen, winkels, kleine én grote bedrijven. Sportune producten worden rechtstreeks verkocht aan de eindgebruiker of verdeeld via partners. Sinds 2008 werden al tienduizenden enthousiaste mountainbikers, wielrenners, triatleten en lopers aangekleed met topproducten van NODRUGS. Sportune bvba heeft 4 business units: Custom Sportkleding (NODRUGS) die rechtstreeks wordt verdeeld naar clubs en bedrijven, Collecties (retro cycling & urban cycling) die te koop zijn op events en via geselecteerde dealers, en Private Label producties (bijv. Duvel, Herbalife International, Sven Nys Cycling) voor andere bedrijven en merken. Daarnaast worden ook Custom branding producten ontwikkeld en verdeeld: tenten, vlaggen, bedrukte vrije tijdskleding, drukwerk e.a.

Geschiedenis
2005 Is het jaar waarin de basis wordt gelegd voor de filosofie van Sportune bvba: Onze bezieler Stefan Van Ouytsel staat mee aan de basis van wat het eerste internationaal georiënteerde mountainbike team van België zou worden: team SAECO. Op minder dan 2 jaar tijd maakt het team komaf met bestaande vooroordelen t.o.v. deze nichesport en grote sponsors werken ijverig mee aan de uitbouw van het droomteam. Ondertussen is Stefan ook met succes betrokken bij de uitbouw van enkele andere sportteams. De uitstraling, marketing en communicatie van de teams blijken een aanzienlijk aandeel in hun succes te hebben waardoor Stefan en Annelies, de latere oprichters van Sportune, de krijtlijnen uitzetten voor een concept dat invulling kan geven aan het hiaat dat zij ontdekten in de sportwereld. Stefan besluit in 2007 uit het bestuur van team SAECO te stappen om de opgedane kennis te verwerken en neer te pennen in een nieuwe visie. Eind 2008 lanceren ze een experimenteel project onder de naam NODRUGS – everything for teams but drugs, de allereerste ‘one-stop shop’ voor sportteams. NODRUGS levert niet alleen producten maar legt de nadruk op bijkomend advies en branding en onderscheidt zich al snel van andere spelers op de markt. Midden 2009 verlaten de eerste eigen producten de fabriek en in 2010 wordt sterk ingezet op sponsoring om de merknaam NODRUGS kenbaar te maken in de wereld die dicht bij ons ligt: mountainbike. Het succes blijft niet uit en in 2011 kondigt zich een belangrijke stap aan: Om de activiteiten op het vlak van sportkleding en -branding verder uit te breiden naar andere sporttakken en de service naar onze klanten toe te verbeteren, dringt de noodzaak zich op om een nieuwe firma op te starten waarin de bestaande activiteiten worden ondergebracht. Na 12 maanden intensieve voorbereiding wordt SPORTUNE bvba op 1 april 2012 zonder veel kabaal officieel gelanceerd. Samen met de nieuwe firma introduceren we ook een nieuw businessmodel met specifieke producten en diensten gericht op merken en bedrijven en dit slaat onmiddellijk aan.
De mensen achter de naam
SPORTUNE werd opgericht door Stefan Van Ouytsel en Annelies Geukens, de eigenaars van het designbureau PinkOliv en bedenkers van het NODRUGS concept. Hun rijke ervaring op het vlak van branding, marketing en productontwikkeling werd gekoppeld aan Stefans passie voor sport. En dat is precies wat ons dagelijks drijft: de passie voor sport, de passie voor vormgeving, de passie voor ons product maar vooral ook de passie voor mensen die gebruik maken van onze producten om hun grenzen te verleggen. Stefan Van Ouytsel heeft een boontje voor sport en voor mobiliteit in het algemeen. Hij begon zijn carrière bij 1 van de grootste mobiliteitsspecialisten ter wereld maar ruilde zijn job als design consultant bij Enthoven Associates en de bijhorende trams en bussen langzaam maar zeker in voor het ontwerp van fietsen, wielerkleding en ander sportartikelen. Omwille van zijn expertise maakt Stefan ook deel uit van het freelance docentencorps van de Design Academy Eindhoven, maar Stefan legt zich dagelijks vooral toe op de productontwikkeling en de marketing van elk merk, elk product of elke dienst die door Sportune wordt ontwikkeld en verdeeld. Als sportvoyeurisme bestaat, dan is Annelies Geukens hier absoluut kampioen in, geen enkel detail ontgaat haar immers. Annelies komt zelf nauwelijks aan sporten toe maar heeft een uitzonderlijke drang om atleten er stijlvol te laten uitzien wanneer ze het onderste uit hun lichaam persen. Annelies bundelt haar unieke ervaring op het vlak van branding en design van textielproducten voor o.a. Delsey, Samsonite, Nomad en Kipling om de kwaliteit van de vormgeving te garanderen. Voor de dagelijkse werking worden Stefan en Annelies uiteraard bijgestaan door een gedreven team met uiteenlopende competenties.